A hajó gyártóját, Pálinkás Csabát a Balaton híres cirkálóinak megmentőjeként ismerik a hazai vitorlázók. Most egy új, az eddigiektől eltérő vitorlással mutatkozott be. A Pille egy gyereknek komoly hajó, egy felnőttnek pedig igazi játékszer lehet. Mindenhova magunkkal vihetjük, mert valóban könnyű, mint ahogy a neve is sejteti. Kiváltságos helyzetben van, aki a Pillével kel útra, hiszen külföldön és belföldön olyan vizeket fedezhet fel, ahol eddig még nem vitorlázott.

Eddig bárkivel beszéltem róla, mindenki lelkesen nyilatkozott a hajóról. Picula, az építő, maga próbálta ki művét, amikor elkészült vele, pedig nehezebb nyolcvan kilónál. Eredetileg a fiának szánta. Később Hagi (Hagemann László), a Kenese Marina-Port vitorlásiskolájának vezetője mesélte, hogy a gyerekek mennyire élvezik a gyakorlást ezzel a hajóval, veszekednek amiatt, hogy ki ülhet ebbe, és kinek marad az Optimist. Megsúgom, hogy végül Hagi sem tudott ellenállni. Ősszel láttam, amint a kikötőmesterekkel együtt pályaversenyt vívtak a kikötő előtt. Pedig Hagi mester több mint száz kiló!

2003-ban nyolc Pillével kezdték meg a szezont a Kenese Marina-Portban, az idén már tizenkettőre bővült a flotta. A típus kiválóan alkalmas erre a feladatra. Rendkívül egyszerű szerelvényei, csekély tömege és az átlagnál jobb úszóképessége teszi népszerűvé a gyerekek körében. Természetesen az alaphajó változatlanul az Optimist marad, mert az általa nyújtott stabilitást nem lehet elvárni egy ilyen csinos kis vitorlástól. A haladóknak kiváló, hiszen sokkal jobb teljesítményre képes, fel lehet vele borulni, és meg lehet tanulni a hajó visszaállítását. Erre az Optimist nem alkalmas.

A hajó nagyon egyszerűen van szerelve. Az árbocot a vitorlazsákba dugva szereljük fel a vitorlát, ezt a baumhoz állítható hátsó él rögzíti. Állítható az első él és az alba is. Leekocsi azonban nincs, a nagyvitorlát a hajó közepére szerelt shottal lehet behúzni.

A Pille könnyen kezelhető, gyors és jól irányítható, fordulékony hajó. Hamar megsiklik, és már gyenge szélben is elindul. Gyerekek számára 4-5 Beaufort erősségű szélben is kiválóan vitorlázható. Jól bírja a hullámos vizet. A gyerekeknek nagy élményt okoz. Még a borulást is élvezik vele, hiszen könnyen visszaáll, és azonnal mehetnek tovább. A tapasztalat azt mutatja, hogy a teljesen kezdők, akik korábban nem ültek még hajóban, egy-két napos optimistes gyakorlás után nagy kedvvel vitorláznak vele.

Sokszor gondoltam már arra, hogy milyen jó lenne vitorlázni valahol Budapest környékén. Számos hely kínálkozik. Ilyen az Omszki-tó, a Lupa-szigeti vagy a csepeli tavak, de akár a Soroksári-Duna is alkalmas lehet (mint azt a 33. oldalon kezdődő cikkünkben olvashatják). A Duna mellett még a hajó tárolása sem okoz gondot, de a folyó sajnos sokszor annyira koszos, hogy nem szívesen szállnánk vízre. A már említett bányatavak vize ugyan tiszta, viszont nincs lehetőség a hajó tárolására. Ez esetben jelenthet megoldást a Pille. Tökéletesen alkalmas arra, hogy a tetőcsomagtartón szállítsuk, hiszen alig nehezebb, mint egy szörf. Kényelmesen, kézben le lehet vinni a partra, és már vitorlázhatunk is. Mert mérhetetlen különbség van aközött, hogy vitorlázunk-e vagy sem. Hogy mivel? Milyen hajóval? Az már szinte mindegy. A Pille pedig egy igazán szép, kellemes kis jószág, amely sok boldog percet okozhat gazdájának.

Írta: Litkey Farkas
Fotó: Ákos Péter

Forrás megtekintése

Vissza